FRAMTIDENS TRANSPORTER

Byggföretagen och facket vill stoppa hoten mot vägarbetare

Hot och våld mot vägarbetare ökar, larmar fackförbundet Seko. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Arbete (TT)

Hot, våld och trakasserier mot vägarbetare har ökat i sommar, larmar vägarbetarnas fackförbund Seko som oroar sig över den negativa trenden.

Ilskna bilister som ger sig på vägarbetare verbalt eller fysiskt är ett problem som är känt sedan tidigare för facket. Men med flera, stora vägarbeten i landet i sommar, har utvecklingen gått åt fel håll, enligt Seko.

Värst utsatta är ofta trafikvakterna.

– Medlemmar ringer in från olika delar i landet och vittnar om att man utsätts. Att både hoten och våldet ökar, det är väldigt tråkigt, säger Andreas Forsberg, ordförande för Väg och Ban, Seko, till TV4 Nyheter.

– Tidigare kanske man knöt näven i bilen men helt plötsligt går man ut och knyter näven åt personen, skriker eller hotar att köra över någon, fortsätter han.

Facket tillsammans med byggföretagen har nu tillsatt en arbetsgrupp som ska verka mot våld och trakasserier, men även förebygga konfrontationer genom lösningar som att till exempel leda om trafiken, rapporterar TV4.

Ett projekt från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har nyligen uppmärksammat problemet i samband med en studie om vägarbetarnas säkerhet. Förutom omledning av trafiken föreslår VTI åtgärder som trafikljus, bom eller lots vid vägarbeten.