DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Trots priskollaps i USA – stabil råvarumarknad

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Enligt experter som SvD talat med finns det inga större tendenser till spekulation på råvarumarknaden i stort. Detta trots ett allmänt prisrally och en priskollaps i USA.

I USA har en priskollaps på sågade trävaror skapat oro på råvarumarknaden. 2020 dubblades priset, likaså i år. Sedan rasade det. Men detta var ett lokalt problem, anser råvaruexperten Torbjörn Iwarson. Ändå har priset på nästan alla andra råvaror, förutom olja, stigit ordentligt i pris.

Det finns tendenser till bubblor, särskilt gällande metallpriser, menar Anton Löf, råvaruanalytiker på RMG Consulting. Men inom bara några år kommer efterfrågan öka enormt, framförallt på grund av den gröna omställningen.

Därmed finns det inget konstigt med att priserna dragit iväg. Det handlar om brist, hellre än nån spekulationsbubbla, menar Torbjörn Iwarson.

– Man ska inte vara förvånad över att råvarupriserna stiger när centralbanker pumpar ut pengar, i synnerhet om de gör det så vildsint som ECB och Federal Reserve. Syftet var att skapa inflation och även om det tar ett tag för pengarna att trilla ner i systemet så får man i botten någon slags inflation, säger Torbjörn Iwarson till SvD.

SvD: Rent generellt så har även central­bankernas agerande i pandemin påverkat råvarupriserna, enligt Torbjörn Iwarson.