TULLKRIGET

Tulloro bland företag – jourtelefon går varm

USA:s president Donald Trump skapar oro med sina olika besked om handelstullar. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Ekonomi (TT)

Så gott som dagligen får Kommerskollegiums tulljour samtal från små och stora företag i Sverige. Samtalen kommer från företag som oroas för tullar som redan införts, för dem som Trump flaggat för att införa – och för EU:s motåtgärder.

Tulljouren inrättades av regeringen i våras för att ge råd och och vägledning till företag som är osäkra på hur USA:s handelstullar påverkar dem. Nu går den jourlinjen varm så gott som dagligen.

Varje dag får tulljouren samtal från företag som har frågor om tilläggstullar som USA har infört de senaste månaderna, om tullar som införts men pausats, om ytterligare tullar som USA:s president Donald Trump flaggat för men skjutit upp i olika omgångar, och om EU:s motåtgärder.

Det berättar Maria Johem, ämnesråd vid Kommerskollegium.

Frågorna kommer från företag i olika storlek och inom vitt skilda branscher. Den gemensamma nämnaren är oron.

– Just ovissheten när det gäller tullarna vid import till USA är svår att hantera för många mindre företag, liksom att många varor omfattas av tilläggstullarna. Det var något som flera företag inte räknade med när de ingick avtal, säger Maria Johem.

Överraskade företag

För många företag som drabbats av de redan införda tullarna på stål och aluminium är skadan dock redan skedd. Bland dem som ringer tulljouren finns exempelvis e-handelsföretag och företag som inte är specifika stål- och aluminiumbolag, men där varorna ändå innehåller stål eller aluminium.

– De har plötsligt upptäckt att deras varor omfattas av till exempel tilläggstull för aluminium, säger Maria Johem.

En del mindre företag upplever att de har blivit feldebiterade. Vissa har kanske inte ens förstått att tullarna höjts i USA eftersom man kanske inte exporterar så ofta och då inte hängt med i alla turer som skett under våren.

Inga flyttplaner

Några signaler om att företag planerar att förlägga sin produktion i USA har Maria Johem däremot inte noterat.

– Nej, i alla fall inte hos de mindre företagen. Några har sagt att de kanske ska vänta med att sälja produkter till USA tills man vet om det blir nya tilläggstullar den 1 augusti. Men få företag har uttryckt planer på att flytta produktion dit, säger hon.

Vad ger ni företagen för råd?

– Vi får peka på den information som finns tillgänglig och försöka förklara. Men det är den amerikanska tullmyndighetens beslut som gäller vid import i USA, säger Maria Johem.

Ebba Blume/TT

Fakta

Redan i mars i år införde USA tilläggstullar på 25 procent på stål och aluminiumimport från EU-länder.

Den 4 juni höjdes tilläggstullarna för dessa med ytterligare 25 procent, till 50 procent.

I april införde USA tilläggstullar på import av alla varor, från alla länder, med 10 procent.

Ytterligare tilläggstullar som USA:s president Donald Trump skulle ge besked om den 9 juli sköts upp och tullpausen förlängdes till den 1 augusti. Donald Trump har nu flaggat för att han vill införa en 30-procentig tullsats på varor från EU från och med den 1 augusti, vilket han meddelat i ett tullbrev adresserat till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Efter ett krismöte i Bryssel stod det klart att EU förbereder specifika mot-tullar på amerikanska varor värda 72 miljarder euro. Samtidigt håller EU dörren öppen för en förhandlingslösning med USA.

Källa: Kommerskollegium och Europaportalen.