DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Forskare: Det talar för en utdragen vårdstrejk

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tillsammans med vårdpersonal utanför Karolinska sjukhuset i Solna i samband med att strejken inleddes den 4 juni. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Vårdförbundet kräver kortare arbetstid – arbetsgivarsidan säger blankt nej. Den pågående strejken kan bli en utdragen historia, menar forskaren Christer Thörnqvist.

– Skulle man få igenom det kan det också komma krav från andra yrkesgrupper, säger han.

Om facket och arbetsgivarsidan inte når någon lösning innan tisdag klockan 11 utökas den pågående vårdstrejken ytterligare.

Stridsfrågan handlar om kortad arbetstid. Där ser parterna än så länge ut att hålla hårt i sina respektive positioner.

– Det ligger väldigt mycket prestige i den här frågan, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap och lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

"Finns en rädsla"

Arbetsgivarsidan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona menar att en arbetstidsförkortning är omöjlig, det kostar för mycket. Facket själva har i sin tur sagt att man är beredd att gå hur långt som helst. De båda delarna talar för att strejken kan komma att pågå ett tag, menar Thörnqvist.

– Den här frågan kan ju komma att bli ett prejudikat för arbetsmarknaden generellt.

Finns det chans att komma överens om någon typ av arbetstidsförkortning?

– Visst finns det en chans att få igenom krav, men då ska nog strejken hålla på ganska länge, säger Christer Thörnqvist.

En överenskommelse kan ge ringar på vattnet för andra yrkesgrupper. Fackförbundet Kommunal kräver också kortad arbetstid. Christer Thörnqvist menar dock att man där varit lite försiktiga med att driva frågan.

– Det kan finnas en rädsla för att om man får rätt till kortad arbetstid med bibehållen lön, att man ska göra lika mycket men på färre timmar. Då försvinner hela poängen med att undvika stress och liknande.

Allmänhetens åsikt viktig

Vårdförbundet har lagt ett förslag om kortad arbetstid på 15 minuter om dagen, vilket SKR sagt nej till. Christer Thörnqvist ser inte att facket kommer att backa från kravet i första taget.

Enligt Thörnqvist dröjer det dessutom ett tag innan fackets strejkkassa sinar. Det som i stället skulle kunna bli problematiskt för Vårdförbundets del är opinionen.

– Den verkliga stötestenen när det gäller hur länge konflikter kan hålla på är ju hur allmänheten reagerar. Var de tycker att gränserna går och hur länge man kan behålla sympati. Hittills verkar vårdpersonalen haft starkt stöd hos allmänheten, säger Christer Thörnqvist.

Malin Johanson/TT