DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Orbán: Vi ingår militärt avtal med Sverige

Viktor Orbán tar emot Ulf Kristersson i Budapest på fredagen. Arkivbild. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Nato (TT-Bloomberg)

Ungern och Sverige kommer att ingå ett avtal på det försvarsindustriella området, säger den ungerske premiärministern Viktor Orbán i en radiointervju. Efter helgen väntas klartecken för Sverige i Nato.

Statsminister Ulf Kristersson kommer till Budapest på fredagen för att träffa sin ungerske kollega.

– Vi ingår en seriös militär och militärindustriell överenskommelse, säger Orbán till Kossuth Rádió inför mötet, enligt skriftliga referat i ungerska medier.

Länderna kommer att behöva acceptera varandras olikheter, säger premiärministern vidare. Han beskriver det som att Ungern har kristna familjeorienterade värderingar som skiljer sig från Sveriges värderingar. Och som att Sverige förespråkar mer krig i Ukraina, där Ungern enligt honom förespråkar fred.

Om Sverige inte försöker tillrättavisa Ungern och säga åt ungrare hur de ska leva så kan länderna samverka inom en allians, enligt Orbán.

– Och eftersom vi inte ska ingå ett äktenskap utan en militärallians så kommer vi att kunna komma överens utifrån gemensamma intressen, säger han.

– Vi kommer att färdigställa detta i dag och på måndag kan det ungerska parlamentet sätta den sista punkten på kontraktet.

Sveriges statsminister var i Bryssel på torsdagen och sade då att det inte kommer att ske några förhandlingar med Ungern om Nato-medlemskapet, i en kort kommentar till svenska journalister då.

– Däremot ska vi diskutera många gemensamma angelägenheter, inom försvar till exempel, sade Ulf Kristersson.

Han och Viktor Orbán håller en gemensam pressträff i Budapest vid lunchtid.