EU:S FRAMTID

Trögt och infekterat om jordbruket i EU

En traktor i farten på en åker mellan Malmö och Alnarp. I Bryssel försöker just nu EU-länderna och EU-parlamentet komma överens om sin senaste reform av den gemensamma jordbrukspolitiken. Arkivfoto. Bild: Johan Nilsson/TT

EU (TT:s korrespondent)

Många tuffa timmar återstår innan EU:s medlemsländer och EU-parlamentet kan komma överens om nästa reform av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Om det ens är möjligt.

Medlemsländernas jordbruksministrar satt på torsdagen i interna förhandlingar för att mejsla fram sin syn på de senaste kompromissförslagen. Nya samtal med parlamentet väntar sedan under kvällen.

EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski försöker ändå hålla hoppet uppe .

– Vi är inne på slutrakan. Vi hoppas att vi kan anta ett bra paket för jordbrukarna och medborgarna i sin helhet, sade Wojciechowski innan han kördes ut från ministrarnas interna möte.

Den senaste reformen av EU:s jordbrukspolitik har varit föremål för infekterade diskussioner sedan 2018. Oenighet råder fortsatt om bland annat hur stora procentsatser av stödpengarna som ska gå till klimatåtgärder och vilka krav som ska ställas på goda arbetsmarknadsvillkor i lantbruket.

Förhoppningen är att en överenskommelse kan nås den här veckan för att säkra definitiva godkännanden från medlemsländerna och parlamentet före halvårsskiftet. Annars finns risk för att den redan försenade reformen måste skjutas ytterligare på framtiden.

Wiktor Nummelin/TT