RÄNTAN OCH INFLATIONEN

IMF varnar för tidiga räntesänkningar

IMF-chefen Kristalina Georgieva varnar för att sänka styrräntorna för tidigt. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber

Ekonomi (TT-AFP)

Internationella valutafonden (IMF) ser större risker för den globala ekonomin om centralbankerna börjar sänka räntorna för tidigt än om de gör det "något" för sent.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed), Europeiska centralbanken (ECB) och andra centralbanker har hållit räntorna uppe under de senaste månaderna i ett försök att få ned inflationen mot målet, efter den ökade inflationen som följde på pandemin.

När inflationen nu sjunker i många av världens ekonomier har uppmärksamheten riktats mot när centralbankerna ska börja sänka styrräntorna för att stimulera investeringar och ekonomisk tillväxt.

– Vårt team har tittat tillbaka i historien, och slutsatsen det drog var att risken för för tidiga lättnader är högre än risken för att ligga något efter, säger IMF-chefen Kristalina Georgieva till reportrar på Internationella valutafondens huvudkontor i Washington i USA.

– Men håll det inte stramt om ni inte måste, säger Georgieva och fortsätter.

– Så titta på data och agera utifrån data.

På onsdagen meddelade Fed att den behåller styrräntan i intervallet 5,25-5,50 procent, i likhet med Europeiska centralbanken (ECB) som i förra veckan beslutade att lämna sina styrräntor oförändrade, med den viktiga så kallade insättningsräntan på 4,00 procent.