EU:S FRAMTID

Bönder blockerar i Belgien –Volvo-fabrik fick gå ner på halvfart

Ilskna jordbrukare tände brasor och välte statyer framför EU-parlamentet i Bryssel i torsdags. Arkivfoto. Bild: Thomas Padilla/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Samtidigt som centrala Bryssel städas efter traktorinvasionen i torsdags är flera vägar i Belgien fortsatt blockerade av ilskna jordbrukare. Volvo-fabriken i Gent fick gå ner på halvfart då nödvändiga leveranser fastnat i böndernas blockad av hamnen i Zeebrygge.

På fredagsmorgonen stod trafiken i princip still på tre av de stora motorvägarna mellan Nederländerna och Belgien, rapporterar tidningen Le Soir. Volvo-fabriken i Gent fick dessutom gå ner på halvfart då nödvändiga leveranser fastnat i böndernas blockad av hamnen i Zeebrygge.

– Signalen har kommit fram. Vi har förstått det både på federal nivå och på EU-nivå. Nu tycker jag det är dags att lyfta blockaderna, vädjar premiärminister Alexander De Croo i radiokanalen VRT.

Missnöjet gäller bland annat frihandelsavtal med länder utanför EU och miljöregler som man anser missgynna lantbruket i jämförelse med industrin. Att en av Belgiens största livsmedelskedjor valt att köpa upp jordbruksmark och sedan anställa personal för att sköta den har också väckt upprörda känslor bland bönder.