CYBERATTACKERNA

Oklart när problem efter cyberattack är över

Kimmo Alkio, vd på Tietoevry, vars datatjänster drabbades av en hackarattack för en vecka sedan med stora konsekvenser. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

It (TT)

Det går framåt, men det går inte att säga när problemen är lösta.

Den bilden ger Tietoevrys vd i en intervju med Dagens industri efter hackarattacken förra helgen som drabbat bolaget och dess datatjänster och därmed många företag, vård och myndigheter.

– Givet att det här rör sig om kriminell aktivitet som polisanmälts kan vi inte säga så mycket, säger vd Kimmio Alkio till tidningen.

Han tillägger att ”nu råder alle man på däck, med kamp mellan de goda mot de onda.”

Drabbade kunder har kontaktats och en del system har återställts. Men Alkio vill inte säga hur många kunder som fått problem eller bedöma när de kan vara lösta.

– Vi gör påtagliga framsteg, men hur det här kommer att sluta går inte fullt ut att förutsäga, så är det med cyberbrott, säger Alkio.

Di skriver också att Riksbanken, liksom tidigare Tietoevry, har polisanmält hackarattacken som den utpekat ryska hackargruppen Akira tros ligga bakom. Riksbanken kommer inte åt sitt system för personal och löner.

”Det är okänt vid anmälningstillfället om personuppgifter läckt ut till obehörig varför även Riksbanken anmäler händelsen”, står det i anmälan.

Omkring 120 myndigheter använder löne- och personalsystemet Primula, ett system som hanteras av Statens servicecenter och som Tietoevry levererar.

Fakta

Den exakta omfattningen av utpressningsattacken den 20 januari är inte känd. Tietoevry har inte gått ut med någon lista över vilka som drabbats. Följande företag har själva bekräftat eller förekommit som drabbade av trovärdiga källor:

Systembolaget, Stadium, Rusta, Granngården, Filmstaden, Moelven.

Region Västerbotten, Region Uppsala, Region Blekinge, Region Sörmland, Vellinge Kommun.

Högskolan Dalarna, Lunds universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Karlstad universitet, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Högskolan väst. Riksbanken.

Flera av de ovanstående omfattas av HR-systemet Primula som påverkats av attacken, det systemet används av 120 svenska myndigheter.