ELKRISEN

Oljeeldat verk i Karlshamn körs i driftsläge

Det oljeeldade Karlshamnsverket i Stillerydshamnen i Karlshamn – med tre ångpannor – togs i bruk 1969. Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Kyla och svaga vindar ger små marginaler i det svenska kraftsystemet. Det oljeeldade Karlshamnsverket – en reservanläggning som används för att säkra kraftbalansen i trängda lägen – har startats upp och går på miniminivå just nu.

– Systemet är ansträngt, så är det. Karlshamnsverket går inte upp i driftsläge om inte marginalerna är knappa, säger Christian Holtz, analytiker på konsultbyrån Merlin & Metis.

– Det är en så kallad beredskapsdrift, där den kör på tiotalet megawatt för att kunna rampa upp vid behov, tillägger han.

Nedisning och svaga vindar

Men det finns vissa marginaler i systemet kvar innan det blir aktuellt att dra upp produktionen till mer relevanta nivåer, enligt Holtz. Och han tror att det framförallt är i dag som systemet är ansträngt – med lägre vindkraftsproduktion än normalt och stora uppvärmningsbehov i kylan.

Vindkraftproduktionen dämpas av både problem med nedisning och av svaga vindar.

Fast han tillägger att behovet att köra reservaggregatet i Karlshamn också kan uppstå av andra skäl, som att någon reaktor i de svenska kärnkraftverken skulle sluta leverera.

Just nu har vi en marginell nettoexport av el, säger han om situationen på måndagen.

Men det varierar från timme till timme. Det har varit mycket export till Finland, som haft mycket höga priser. På kontinenten har det bitvis faktiskt varit ganska låga priser, som gett lägre priser i Tyskland och en viss import från Tyskland till Sverige.

Mer ansträngt i fredags

Karlshamnsverket var även i fredags uppe i minimiproduktion för att vara redo att leverera kraft.

Det var mer ansträngt i fredags, tillägger han.

I prissättningen på elbörsen Nord Pool ligger måndagens snittpris i elområde 1 och 2 – norr om Dalälven – kring 58 öre per kilowattimme. I den södra delen av landet – där elområde 3 och 4 finns – är dagens snittpris i runda slängar det dubbla.

Tisdagens prissättning publiceras av Nord Pool vid 13-tiden.

Joakim Goksör/TT