ENERGIPRISERNA

Extrema elpriser i Finland – manas spara el

Finland är drabbad av samma köldknäpp som Sverige. Bilden är tagen i Helsingfors på torsdagen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

Ekonomi (TT)

Över 26 kronor/kWh.

Det är det extrema pris som finländarna kommer att behöva betala under några timmar på fredagen.

Samtidigt uppmanas konsumenterna att dra ner på förbrukningen.

Elpriset stiger rejält i Sverige på fredagen till strax över två kronor/kWh i hela landet. Men det är inget i jämförelse med vad finländarna kommer tvingas punga ut med.

Finland upplever samma rekordkyla som Sverige och under fredagen ser det ut som att Finland kommer att slå alla tiders rekord när det gäller elförbrukning, enligt finländska medier. I själva verket närmar sig hela veckans elförbrukning rekordnivåer.

Senast elförbrukningen var så här hög på grund av kyla var 2016 – en situation som uppstår en gång på tio år, skriver Hufvudstadsbladet.

– Den höga elkonsumtionen just nu är på gränsen av vad vårt system tål. Då kan väldigt små variationer i utbudet få en stor effekt, säger Energiindustrins vd Jukka Leskelä till tidningen.

Priset på el ligger på en hög nivå under hela fredagen. Det dagliga genomsnittspriset ligger på över en euro/kWh. Men som mest stiger priset till hela 2,35 euro/kWh, motsvarande över 26 kronor, mellan klockan 19 och 20, enligt Helsingin Sanomat.

Redan på torsdagen uppmanar stamnätsbolaget Fingrid alla konsumenter att spara på elen under morgon och kväll när förbrukningen är som störst.

Trots uppmaningen framhåller bolaget att det finländska elsystemet fortfarande fungerar normalt och att produktionen är tillräcklig.

För att klara efterfrågan är Finland även beroende av import från grannländerna.