AI OCH AUTOMATISERING

"Ny AI-reglering riskerar att hämma innovation inom EU”

Bild: Michael Dwyer

EU:s nya AI-lagstiftning, som delar in AI-tjänster i olika risknivåer kan potentiellt hämma innovation inom EU, skriver Karl Sigrid på SvD:s ledarsida.

Regelverket liknar tidigare regleringar som GDPR, där Europa försöker hävda sig globalt genom lagstiftning snarare än teknisk utveckling.

Denna reglering kan påverka Sveriges arbete med att effektivisera offentlig verksamhet och ställa till problem för nya digitala tjänster som använder automatisk handläggning.

Dessutom kan de nya reglerna och etableringen av en ny EU-myndighet för AI-tillsyn begränsa möjligheterna för startups i Europa, särskilt för dem som vill experimentera med AI. Detta kan leda till att unga entreprenörer och innovatörer flyttar sin verksamhet utanför EU för att undvika dessa regelverk.

"Open AI och Google har råd att betala jurister som analyserar hur redan utvecklade tjänster kan anpassas till EU:s marknader. Värre är det för en nyexaminerad KTH-student som vill experimentera med AI, och pröva idéer som kanske kan lägga grunden för morgondagens teknikjätte."

Svenska Dagbladet: EU lägger död hand över innovationen