EU:S FRAMTID

Wien bekräftar ej Schengenavtal

En rumänsk gränspolis vid en gränspassage för tåg mellan Rumänien och Moldavien, i januari 2011. Rumänien och Bulgarien har fått grönt ljus för att delvis bli del av Schengenområdet. Arkivbild. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT

EU (TT-AFP)

Bulgarien och Rumänien säger att de har kommit överens med Österrike om få tillträde till Schengenområdet, åtminstone delvis. Österrike vill dock inte bekräfta uppgörelsen.

Både Bulgarien och Rumänien är medlemmar av EU, men är tillsammans med Cypern och Irland de enda av unionens medlemsländer som inte är del av Schengensamarbetet. Det innebär att de måste ha gränskontroller mot de andra medlemsländerna och att rumäner och bulgarer inte kan resa utan hinder inom unionen.

"Efter 13 år kommer Rumänien till slut att gå med i Schengen! Vi har nått en politisk överenskommelse", meddelar Rumäniens premiärminister Marcel Ciolacu via sociala medier på torsdagen.

Österrikiskt veto

Bulgariens premiärminister Nikolay Denkov instämmer i att en "principuppgörelse" nåtts. Men inrikesdepartementet i Österrike vill på torsdagen inte bekräfta att parterna är överens och säger att förhandlingarna fortsätter.

Österrike har som sista land fortsatt lägga veto mot att de två östeuropeiska länderna ska få gå med i Schengen, med hänvisning till att EU:s yttre gränskontroller har varit alltför svaga och att många migranter kommer till Österrike på illegal väg.

Gäller ej landgränser

Enligt uppgifterna från Rumänien innebär avtalet att rumäner och bulgarer kommer att kunna resa till de andra Schengen-länderna utan gränskontroller från mars nästa år – om de reser med flygplan eller till sjöss.

Personer som reser landvägen kommer tills vidare fortsatt behöva stanna i gränskontroller och identifiera sig. Den frågan har skjutits fram för nya diskussioner nästa år. Österrikes regering meddelade i december att den var beredd att gå med på ett utökat "Luftschengen" om EU:s yttre gränskontroll stärktes.

Rumänien gränsar mot EU-landet Ungern i väst och Bulgarien gränsar mot Grekland i syd. Länderna gick med i EU 2007.

Fakta

Schengensamarbetet samlar 23 av 27 EU-länder samt även Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein och innebär bland annat att unionens fler än 400 miljoner invånare kan resa fritt, utan gränskontroller.

Inom EU har Bulgarien och Rumänien länge väntat på medlemskap. Kroatien släpptes in den 1 januari 2023, medan det fortfarande saknas enighet om att godkänna de övriga två.

Även Cypern väntar, framför allt på grund av komplikationerna kring öns fortsatta delning i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk del.

Irland har i sin tur undantag från att gå med i Schengen.