DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Hetta och torka slår mot saffransbranschen

Hetta och torka har slagit hårt mot årets saffransskörd. Arkivbild. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Ekonomi (TT)

Torka och hetta har drivit upp priset på saffran - världens dyraste krydda. Årets skörd i Iran blev nästan bara hälften mot den 2022 och lönsamheten för odlarna har rasat, skriver Financial Times.

Iran står för nio tiondelar av världens saffran och trots att saffranskrokusen är känd för att klara torka kunde den inte blomstra riktigt under årets hetta på upp till 50 grader.

Klimatförändringar ligger enligt experter bakom de förändrade vädermönstren med mindre regn och högre temperaturer.

– Produktionen beräknas ha fallit från 400 ton till 170 ton, säger Ali Shariati-Moghaddam, vd för Novin Saffron, Irans ledande producent och exportör av saffran.

De fallande siffrorna har fått priset på den finaste saffranet att dubbleras från förra året, till omkring 1 400 dollar per kilo lokalt i Iran, och ytterligare några hundra dollar på exportmarknaderna.

I butik i Sverige kostar "vanlig" saffran ungefär 20 kronor för ett halvt gram, ett kilopris på 40 000 kronor.

Saffran är en av de viktigaste ingredienserna i lussekatter. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Fakta

Saffran är utan jämförelse den dyraste kryddan.

För att framställa ett kilo saffran behövs ungefär 170 000 saffranskrokusar. Själva saffranet erhålls från blommans pistillmärken.

Vid skörden plockas blommorna i gryningen och märkena plockas sedan ut för hand. Märkena innehåller ett mycket kraftigt gult färgämne, krocin, samt saffransolja, som ger kryddoften.

Saffran har odlats i Sydeuropa och Mellanöstern från långt före vår tideräkning, till exempel i antikens Rom.

I Sverige omtalas kryddan tidigast från gravölet 1328 efter lagman Birger Petersson (heliga Birgittas far).

Källa: NE