Hövding ansöker om konkurs efter säljstoppet

Hövding tillverkar en cykelhjälm som består av en krage som löser ut en skyddande airbag vid en olycka. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Konsument (TT)

Cykelhjälmstillverkaren Hövding ansöker om konkurs. Orsaken är att Konsumentverket stoppat försäljningen av företagets produkt Hövding 3.

– Konsumentverket har drivit ett innovativt svenskt teknikbolag som räddar liv i konkurs, säger Hövdings styrelseordförande Joel Eklund till TT.

Konkursansökan har lämnats in till Malmö tingsrätt.

Hövding har överklagat Konsumentverkets beslut och på torsdagen kom beskedet att förvaltningsrätten bifaller Hövdings begäran om inhibition. Men det räcker inte för att driva bolaget vidare.

– De river upp Konsumentverkets beslut om säljstopp och återkallelse. Konsumenter kan lugnt fortsätta att använda produkten och återförsäljare kan fortsätta sälja. Men skadan som Hövding åsamkats av Konsumentverket är för stor, säger Eklund.

Konsumentverket beslutade först om ett tillfälligt försäljningsstopp och därefter ett permanent stopp den 15 december. Anledningen var att Hövding 3 – som består av en krage med en hopvikt airbag som vecklas ut vid en olycka – inte ansågs skydda tillräckligt.

Hur mycket försäljning har ni tappat?

– Vi har haft ett så kallat tillfälligt försäljningsstopp från Konsumentverket sedan den 1 november. All försäljning i Sverige har försvunnit under den perioden. Väldigt mycket försäljning har också försvunnit i Danmark. Det försäljningstappet i kombination med den enorma renomméskada vi har lidit av hur Konsumentverket har uttalat sig i media har gjort situationen helt hopplös, säger Joel Eklund.

Vad ser du för väg framåt?

– Det är en fråga för konkursförvaltaren.

Joakim Magnå/TT