BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Debatt: Låt inte företagen göra polisens jobb

KRISTIANSTAD , SVERIGE 20231001 Polis på plats på Östra Boulevarden i Kristianstad efter att en person i övre tonåren hittats skadad. Enligt Region Skåne vårdas en tonåring för allvarliga skador efter att han stick- eller knivskadats. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Polisen måste ta brotten mot företagen på större allvar, även kommunerna har ett ansvar. Det skriver Johan Dalén, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne på Sydsvenskans debattsida.

I Svenskt Näringslivs undersökning Brottslighetens kostnader 2023 framgår det att hälften av alla företag i Skåne har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Enligt fjolårets siffror kostar det i genomsnitt 300 000 kronor per företag. Det är oacceptabelt. Företag måste få ägna sig åt sin verksamhet, snarare än att försöka skydda sig mot brott.

Att polisen handfallen inför problemet skapar en känsla av rättslöshet.

Det behövs resurser till polisen för att öka sin lokala närvaro och i större utsträckning klara upp brott, men polisen måste också ta de här brotten som företag utsätts för på större allvar. Johan Dalén manar också till förbättring hos kommunerna, som sedan den 1 juli i år har ett ansvar att arbeta brottsförebyggande.

Sydsvenskan: ”Det är uppenbarligen okej att snatta i min butik”