RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Banken tror på räntesänkning i slutet av 2024

Handelsbanken räknar med att Riksbanken genomför sin första räntesänkning i slutet av nästa år. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Handelsbanken (SHB) spår att Riksbanken väntar till fjärde kvartalet under 2024 innan den sänker styrräntan, i motsats till marknaden som räknar med att en första sänkning av styrräntan genomförs redan till våren nästa år, skriver SHB i sin senaste prognos.

SHB bedömer vidare att räntetoppen i Sverige är nådd, och att det krävs att inflationsnedgången bryts för att Riksbanken ska höja styrräntan ytterligare.

"Givet att inflationen fortsätter att sjunka vilket vi förväntar oss, om än långsammare när inte lägre energipriser ger samma negativa bidrag, ser vi en räntehöjning som osannolik. Samtidigt kommunicerar Riksbanken att man är beredd att agera genom höjningar om situationen framöver så kräver", skriver SHB.

Banken konstaterar att prognosen innebär att Riksbanken tros vänta längre än de amerikanska och europeiska centralbankerna som väntas sänka sina styrräntor under andra kvartalet respektive tredje kvartalet 2024.

Riksbankens styrränta ligger i dag på 4,0 procent.