DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Bostadspriserna backar kraftigt

Bostadspriserna fortsatte att backa i november. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bostad (TT)

Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken.

En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.

November månad blev en dyster period för bostadsförsäljare, visar SBAB:s och Boolis bostadsindex. I Sverige som helhet sjönk bostadspriserna med 1,4 procent, med ett fall på 0,8 respektive 0,7 procent för villa- respektive lägenhetspriserna.

Även rensat för tillfälliga effekter och säsongsmönster noteras en nedgång, minus 0,5 procent och det är nu tredje månaden i rad som man mäter en nedgång.

Prisnedgången innebär att man måste gå tillbaka ända till 2015 för att hitta lika låga reala lägenhetspriser och tillbaka till 2017 gällande villor. Prisnedgången sedan bostadspriserna stod som högst är nu 15 procent om man väger ihop villor och lägenheter, konstaterar Robert Boije, chefsekonom vid statliga banken SBAB.

– Vi tror faktiskt att priserna kan falla lite till innan det vänder. Vi ser framför oss att det dröjer fram till februari–mars innan vi ser botten på lägenhetspriserna, säger han till TT.

Pausar räntehöjningar

Nyligen meddelade Riksbanken att man sätter tillfällig paus för räntehöjningar och många marknadsaktörer spår räntesänkningar från och med nästa sommar. Trots det ser dock inte Robert Boije och SBAB skäl till att bostadsmarknaden ska vända kraftigt uppåt nästa år, snarare blir det ett 2024 präglat av små marknadsrörelser.

– Vår prognos är mer eller mindre stillastående priser med en uppgång på två procent. Det kommer att stå och stampa mer eller mindre.

Flera faktorer avgör

Flera faktorer bidrar nu till den bilden, bland annat ett fortsatt stort marknadsutbud men också det faktum att många bostadsrättsföreningar högst troligtvis behöver höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet för att parera utgifter, bedömer SBAB.

– Det borde göra det, säger Robert Boije om en eventuell marknadspåverkan.

– Det har varit fler föreningar än vanligt som höjt under löpande år men det är ganska måttliga höjningar, 10–15 procent. Till exempel Nabo (en fastighetsförvaltare för bostadsrättsföreningar) har sagt att många föreningar måste höja med 40 procent och att man inte gjort det ännu är tack vare att man har bundna lån som inte har löpt ut ännu.

Tobias Österberg/TT