KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Krig och konflikt skuggar viktigt framtidsmöte

Ökenstaden Dubai står värd för årets klimattoppmöte COP28. Mötet hålls i Expo City. Bild: Kamran Jebreili/AP/TT

Klimat (TT)

Krig, kriser och allmänt dålig stämning. Det gör inte saken lättare när världens länder samlas för ett nödvändigt krafttag mot klimatförändringen.

– COP28 blir ett test av om man menar allvar med Parisavtalet, säger forskaren Åsa Persson.

Vad kan man förvänta sig av ett klimatmöte i Dubai, bland glittrande skyskrapor, planer på världens största flygplats och en oljemagnat som ordförande?

Inte mycket, menar kritiker som på förhand suckar över ännu ett FN-möte som inte tycks få makthavarna att kavla upp ärmarna. Men kanske kan ett år av värmerekord, dödliga extremväder och krympande havsis påminna om vad som väntar i än värre skala om inte uppvärmningen bromsas enligt Parisavtalets mål.

"Känsligt"

Det har i alla fall aldrig varit viktigare att enas om hur problemet ska tacklas, enligt EU:s klimatchef. Men geopolitiska spänningar gör det också svårare än någonsin, har Wopke Hoekstra sagt inför COP28 – där länder måste sitta ned även med sina värsta fiender.

– Det är extra känsligt i år med tanke på säkerhetsläget i Mellanöstern. FN är nervösa för att konflikten i Gaza ska sprida sig, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Uppsala universitet och Utrikespolitiska institutet.

– Det kan också bli svårt för vissa länder att prata med varandra eller hitta gemensamma lösningar.

Under COP28 avslutas den första så kallade globala översynen, en slags hälsokontroll av Parisavtalet. Det är en avstämning kring hur världen ligger till i klimatarbetet och tanken är att processen ska leda fram till nya ambitiösare åtaganden från länderna.

– Vi vet redan att det går för långsamt. Det intressanta blir hur parterna svarar upp på den här inventeringen och om den kommer att leda till mer ambitiösa klimatmål, säger Åsa Persson, forskningschef vid Stockholm Environment Institute.

– Lyckas man inte står man inför ett stort misslyckande och brist på trovärdighet. COP28 blir ett test av om man menar allvar med Parisavtalet.

Stridsfrågor

Det saknas inte konfliktytor när fossilberoende ekonomier, utsläppsjättar, utvecklingsländer och önationer som hotas av stigande hav ska komma överens.

Pengar är en ständig stötesten, som vem som ska ta notan för utsläppen som driver klimatförändringen. Förra året enades mötet om en fond för klimatrelaterade skador och förluster, men vem som ska betala och vem som ska få hjälp lär leda till vidare strid.

En annan brännande fråga är framtiden för de fossila bränslena olja, kol och gas. De är roten till problemet, men det dröjde till COP26 innan kol ens nämndes i mötets slutdokument. I år driver exempelvis EU på för utfasning av alla fossila bränslen utan utsläppsminskande åtgärder, som koldioxidinfångning.

– Skrivningar kring fossila bränslen och hur man fasar ut dem blir en viktig signalfråga. Det är ingen formell agendapunkt men väntas komma med i den övergripande överenskommelsen, säger Persson.

Kritik har riktats mot att COP28 hålls i stat som är storproducent av fossil olja. Ordförande Sultan al-Jaber är chef för det statliga oljebolaget.

– Det skadar legitimiteten att en oljechef leder förhandlingarna när den stora elefanten i rummet är hur man ska handskas med fossila bränslen. Samtidigt är det hård press på honom, vi får se om han kan leva upp till rollen som neutral, säger Nasiritousi.

Ljusglimtar

Världens regeringar gör inte tillräckligt för att avvärja den mest förödande uppvärmningen. Men det finns ljuspunkter, enligt Persson.

– Två framgångssagor är att det går snabbare än väntat att bygga ut solenergi och även användningen av elektriska fordon går snabbare än vi trott. Men det är globalt, investeringar i förnybar energi sker främst i rika länder, säger hon.

– Det sker mycket innovation. Det tar mer tid att få till fungerande marknader och ökad efterfrågan på nya lösningar. En hoppfull sak med COP är att man hör mer och mer om lösningarna, inte bara problemen.

Sofia Eriksson/TT

Klimatmötets omsusade ordförande Sultan al-Jaber. Arkivbild. Bild: Kamran Jebreili/AP/TT
Den snabba ökningen av solenergi och elbilar i världen ger en strimma hopp om att det går att nå klimatmålen, enligt Internationella energiorganisationen IEA. Arkivbild från Aswan i Egypten. Bild: Amr Nabil/AP/TT

Fakta

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för "Conference of the Parties" och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

I samband med COP28 avslutas den första globala översynen ("global stocktake") av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringen och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.