DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Dansk recession enligt ny BNP-siffra

Dansk ekonomi verkar befinna sig i recession, med två kvartal i rad med minskad bruttonationalprodukt (BNP), enligt landets statistikbyrå. Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg-Ritzau)

Den läkemedelsdopade danska ekonomin ser ut att befinna sig i en recession, med två kvartal i rad med krympande BNP.

Det står klart sedan en BNP-indikator för tredje kvartalet hamnade på minus 0,3 procent.

En kraftig inbromsning för industriproduktionen – särskilt inom läkemedelsindustrin – drog ned Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) med 0,3 procent i tredje kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt säsongsrensade siffror från den statliga danska statistikbyrån, Danmark Statistik.

Därmed har dansk BNP minskat två kvartal i rad, vilket utgör den tekniska definitionen av en recession bland nationalekonomer. Nedgången var lika stor, minus 0,3 procent, även i andra kvartalet.

Men nedgången i tredje kvartalet bygger på en preliminär beräkning och enligt Danmark Statistik ligger den inom felmarginalen. Så det går inte helt att slå fast att det råder recession ännu.

Under första kvartalet i år växte den danska ekonomin med 0,8 procent.

Inför BNP-indikatorn har statistik visat att produktionen av läkemedel i Danmark – en av landets stora näringsgrenar – föll med 10,6 procent i tredje kvartalet. Det handlar om att den största danska producenten i sektorn, Novo Nordisk, har haft produktionsproblem. Novo Nordisk är ett av Europas högst värderade bolag.

I grannlandet Tyskland krympte ekonomin med 0,1 procent i tredje kvartalet, medan länder som Sverige och Storbritannien har presenterat siffror som visar på en oförändrad BNP jämfört med kvartalet före.