DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Allt ljusare läge för euroinflationen

Inflationen faller mer än väntat runtom i Europa. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Ekonomi (TT)

En rejäl avmattning när det gäller mat- och energipriser gör att inflationstakten i euroområdet faller kraftigt.

Oktobersiffran när det gäller inflationen i euroområdet är en positiv nyhet för hushåll och företag som pressats av allt högre konsumentpriser. 2,9 procent enligt det harmoniserade måttet HIKP i årstakt är den lägsta nivån sedan juli 2021 och kan jämföras med 4,3 procent i september.

Förklaringen till nedgången handlar framför allt om att energipriserna nu minskat betänkligt jämfört med förra höstens prischock. Även när det gäller den så kallade kärninflationen, det vill säga bortrensat för just energi- och livsmedelspriser, märks dock en nedgång från 4,5 procent föregående månad till nu 4,2 procent.

Dagens siffra ger därför ytterligare förhoppningar hos många marknadsaktörer att Europeiska centralbanken (ECB) definitivt ska vara klar med räntehöjningar efter att man förra veckan valde att låta räntan vara oförändrad.

Det höjs dock samtidigt ett varningens tecken för att exempelvis konflikten i Israel ska bidra till att oljepriset fortsätter att lyfta som konsekvens.

– Om man blickar framåt så kommer inte inflationstakten att fortsätta falla så här snabbt. Energipriserna kommer troligtvis att stiga något de närmaste månaderna, säger Jack Allen-Reynolds, ekonom vid Capital Economics till tidningen Financial Times.