DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Årets potatisskörd bättre än väntat

Årets potatisskörd uppgår till 338 000 ton, spår föreningen Potatisodlarna. Bild: Bertil Ericson / TT

Lantbruk (TT)

I år bärgas 338 000 ton potatis ur svenska åkermarker. Det visar föreningen Potatisodlarnas skördeinventering, rapporterar lantbrukstidningen ATL.

Det är en minskning med cirka sju procent jämfört med i fjol, men trots det bättre än väntat. Skörden är två procent högre än snittet för de senaste fem åren. Dessutom är potatisen av högre kvalitet än förutspått.

– Även om vi har en lägre skörd i år än i fjol ser vi att tillgången på potatis kommer att vara tillfredsställande, säger Roger Nolsa, ordförande i Potatisodlarna, till ATL.

Föreningen räknar med att potatisen kommer att räcka fram till slutet av april, förutsatt en normal konsumtion på 11 000 ton i veckan i landet.

– Vi vet av tidigare erfarenhet att en låg skörd är en väldigt dryg skörd. Packerierna blir bättre på att utnyttja partierna och frånsorterar inte lika mycket som när det finns god tillgång på råvara. Så min gissning är att det kommer att finnas potatis ända fram till åtminstone slutet av maj, säger Roger Nolsa.

All potatis är ännu inte bärgad, vilket den i normala fall brukar vara så här års. På vissa håll i landet ligger plockningen 14 dagar efter eftersom åkermarkerna är så pass blöta att odlarna inte kan komma ut på dem och skörda.