RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Bankens uppmaning: Låt bli att höja räntan

SBAB anser inte att Riksbanken bör höja styrräntan igen. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Riksbanken bör avstå från att höja styrräntan igen. Den slutsatsen drar statliga bolånebanken SBAB i sin senaste boränterapport.

Även om inflationstakten i Sverige sjunker mindre än många prognosmakares bedömning saknas tillräckliga skäl för Riksbanken att höja räntan igen, anser SBAB.

Om varken Europeiska centralbanken, ECB, eller amerikanska Fed höjer sina styrräntor igen bör Riksbanken göra detsamma och vila på hanen. Det enda som skulle ursäkta det vore om oktoberutfallet för inflationen blir för högt, enligt SBAB.

Banken bedömer dock att sannolikheten för ännu en räntehöjning har ökat.

"Sannolikheten bedömer vi till nära 50 procent men vi menar samtidigt att Riksbanken bör avvakta ytterligare höjningar. Även om inflationsutfallet var något högre än väntat i september har nu inflationen fallit trendmässigt under många månader i rad", säger Robert Boije, SBAB:s chefsekonom i en kommentar.

Boije lyfter fram att en fortsatt stabil nedgång i inflationen talar för att Riksbanken bör inleda sänkningar av räntan framåt nästa sommar. Räntan förväntas därefter vara nere i 2 procent i augusti 2025.

Den rörliga bolåneräntan väntas toppa på drygt 5 procent i år för att sedan falla till runt 3,5 procent i augusti 2025, enligt SBAB:s prognos.