RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Mejeripriserna sjunker – kaffe och frukt ökar

Priserna på mjölk sjunker, enligt SCB. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg/TT

Ekonomi (TT)

Matpriserna fortsätter att sjunka, enligt SCB. Mest faller priserna på mjölk, ost och ägg. Samtidigt ökar kostnaderna för frukt och kaffe.

Matpriserna fortsätter att sjunka något överlag. Men i flera varugrupper stiger de. Allra mest ökar priserna på frukt samt kaffe, te och kakao, enligt SCB:s Konsumentprisindex för september.

"Priserna steg mest för frukt, med 4 procent. Därefter följer kaffe, te och kakao, vars priser ökade med 3,1 procent", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Mjölk, ost och ägg

Bland varugrupperna sjönk priserna mest på mjölk, ost och ägg (-2,5 procent) samt på oljor och fetter (-1,2).

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,1 procent i september.

"Priserna på alkoholfria drycker brukar gå upp i september, medan priserna på livsmedel tenderar att gå ner då. Sett i ett lite längre perspektiv har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stabiliserats under 2023, och inte rört sig särskilt mycket sedan i mars", säger Caroline Neander.

Frukt och grönt i toppen och botten

Vad gäller enskilda livsmedelsprodukter finns frukt och grönsaker med i såväl toppen som botten sett till prisutvecklingen i september. Priset på färska bär steg med nästan 31 procent i september samtidigt som priset på päron sjönk med nästan 22 procent.

Totalt har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 7,7 procent sedan i september 2022.

Joakim Hugert Lundberg/TT