USA:S EKONOMI

Bilarbetarstrejk i USA på väg att utvidgas

Fackförbundet UAW:s ordförande Shawn Fain har hotat utvidga en stor strejk bland bilarbetare i USA. Arkivbild Bild: Paul Sancya AP/TT

Ekonomi (TT)

Det amerikanska fackförbundet UAW väntas på fredagen utvidga sin strejk mot tre stora biltillverkare i USA: General Motors (GM), Ford Motor och Chrysler-tillverkaren Stellantis.

Löneökningar på 35 procent på fyra år är kravet för att avstå.

Förhandlingar mellan parterna har pågått sedan strejken bröt ut i slutet av förra veckan. Men de påtagliga förbättringar som UAW-bossen Shawn Fain har krävt för att inte utvidga strejken lyser med sin frånvaro – åtminstone i kommunikationen utåt, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Arbetsgivarna ska enligt uppgift ha erbjudit 20-procentiga löneökningar på fyra år och andra villkorsförbättringar. Enligt biltillverkarna är erbjudandet det mest generösa som har lagts fram på flera årtionden.

De fackliga kraven ligger på löneökningar på cirka 35 procent, vilket är något lägre än de initiala kraven på 40 procent.

Hittills har en Ford-fabrik i Detroit-området, Stellantis Jeep-fabrik i Toledo, Ohio och GM:s fabrik Wentzville, Missouri, drabbats av strejken. Lägger man till anställda som drabbats av lockout till följd av strejken uppgår det totala antalet bilarbetare som inte är på jobbet till följd av konflikten nu uppe i 6 100 personer.

Shawn Fain har än så länge inte sagt vilka fabriker som drabbas om strejken utvidgas och inte heller hur många medlemmar som då tas ut i strejk.