DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Prisnedgång på bostäder i juli

Bostadspriserna sjönk i juli. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bostad (TT)

Bostadspriserna sjönk under juli enligt nya siffror från SBAB och bostadssajten Booli.

Bilden är dock splittrad. Med säsongseffekter inräknad, uppvisas i stället en prisuppgång.

Statistiken som TT tagit del av visar att bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i juli, hela riket inräknat. SBAB och Booli konstaterar dock att siffrorna ska tolkas med försiktighet då juli traditionellt sett är en svag bostadsmånad med betydligt lägre omsättning än övriga året.

Dessutom, om man tar i beaktande tillfälliga effekter som säsongspåverkan, så indikeras i stället en prisuppgång på 0.4 procent.

"Men med den brasklappen, tycker jag att bostadspriserna ändå uppvisar en förvånansvärd stor motståndskraft sett till den stora ränteuppgång vi har haft på kort tid. Vi ligger – än så länge – kvar med vår bedömning om ett förväntat sammanlagt prisfall omkring 20 procent", säger Robert Boije, chefsekonom hos SBAB, i ett pressmeddelande gällande den låga omsättningen.

Drygt 13 procent

Sedan den högsta nivån förra våren har nu bostadspriserna fallit med sammanlagt 13,5 procent. I juli var det framförallt lägenhetspriserna som backade, minus 1,6 procent med norra Sverige som den enda region som uppvisade en uppgång. Huspriserna sjönk samtidigt med 0,5 procent med stigande priser i två regioner: Storgöteborg samt Stormalmö.

Ytterligare ett bevis för utmaningarna på bostadsmarknaden är ny statistik från Hemnet när det gäller försäljningen av tomträtter. Under årets första sju månader har 915 försäljningar gjorts vilket kan jämföras med 1 723 under 2022 och hela 2 897 året dessförinnan.

Rekordlågt utbud

"Under pandemin var det ett rekordlågt utbud av villor till salu samtidigt som efterfrågan var hög, vilket medförde att fler öppnade upp för att köpa tomt. I dag är läget på många sätt det motsatta. Flera drar sig från att köpa tomt för att bygga, i och med det kraftigt ökade byggkostnaderna", skriver Hemnets analytiker Erik Holmberg i en kommentar.

Ytterligare en faktor är att ett tomtköp för många innebär att de har kvar sitt befintliga boende under en tid. Detta är ytterligare en utmaning i när räntorna stiger, påpekar Erik Holmberg.

"I tider när många oroar sig för sjunkande bopriser innebär det färre som är villiga att ta risken att stå med dubbel risk och dubbelt lån under en period", skriver han.

Tobias Österberg/TT

Fakta

Bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i juli, enligt siffror från SBAB och Booli.

Bostadsrättspriserna backade med 1,6 procent medan villapriserna gick ner 0,5 procent.

Allra störst nedgång gällande bostadsrätter noteras i Storstockholm med en nedgång på 2,2 procent.

När det gäller villor skedde den största nedgången i mellersta Sverige, minus 1,3 procent.

Störst uppgång för villor märks i Storgöteborg där priserna steg med 1,7 procent. I motsatt riktning gick samtidigt utvecklingen i norra Sverige, minus 1,7 procent.