DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Allt dyrare choklad i höst

Amerikanska Hershey är ett av flera företag som nu kan drabbas av stigande priser på kakaobönor. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Chokladälskare kan stålsätta sig inför prishöjningar i höst. Kakaopriset har skjutit i höjden och högre priser, alternativt mindre förpackningar, blir nu troliga konsekvenser.

I veckan har flera stora producenter som schweiziska Lindt och amerikanska Hershey gått ut och varnat för ytterligare prishöjningar, en trend som redan börjat i en tid av hög inflationstakt.

Bakgrunden till åtgärderna från bolagen är att råvarupriset på kakaobönor stigit till den högsta nivån inom loppet av tio år som konsekvens av problem i Västafrika. Kraftigt regnande i kombination med olika sjukdomar som drabbat träden gör att bland annat Elfenbenskustens skörd väntas minska med en femtedel jämfört med samma period föregående år. I Ghana talas det samtidigt om historiskt låga skördenivåer.

Paul Joulues, råvaruanalytiker vid brittiska Rabobank, förutspår i en intervju med Bloomberg att flera företag nu kommer att behöva krympa sina förpackningar och/eller höja priserna.

Medan exempelvis Lindt nu försökt att bygga på sina lager med kakaobönor har man dock samtidigt sett en minskad försäljning när konsumenter blivit mera sparsamma.