DEN SVENSKA SÄKERHETEN

"Oro och bekymmer" för svenska företag i Irak

Demonstranter på en mur i närheten av Sveriges ambassad i Bagdad. Bild: Ali Jabar AP/TT

Ekonomi (TT)

Sveriges ambassad i Bagdad stormades av demonstranter och sattes i brand. Det spända säkerhetsläget kan ställa till bekymmer för svenska företag med verksamhet i Irak, enligt bedömare.

– Det akuta säkerhetsläget och vilka implikationer det kan få för svenska företag som är verksamma i Irak är svårt att bedöma i nuläget. Det är klart att det ställer till oro och bekymmer och kan vara farligt, men affärsrelationerna på längre sikt är sannolikt ett mindre hot, säger Stefan Karlsson, chefsanalytiker på Exportkreditnämnden (EKN).

EKN är en myndighet som främjar svensk export genom att ställa ut olika former av statliga garantier till skydd för utebliven betalning eller andra former av kontraktsbrott.

– Affärsrelationer är något man bygger upp under lång tid – och svenska företag har varit verksamma i Irak länge, säger Stefan Karlsson.

Lastbilsjätten Scania uppger att bolaget inte har egen verksamhet eller personal på plats i Irak, utan använder sig av en lokal irakisk samarbetspartner.

“Vi har idag inte vidtagit speciella åtgärder på grund av detta, men vi följer självklart utvecklingen”, skriver Scanias presstjänst i ett mejl till TT.

Även Ericsson har verksamhet i Irak. Huvudkontoret ligger i Bagdad.

“Vi kommenterar inte vilka säkerhetsåtgärder vi vidtar eller inte vidtar men följer situationen noga”, skriver Ericssons presstjänst i ett mejl till TT.

Joakim Hugert Lundberg/TT