DET SVENSKA LANTBRUKET

Ökad bevakning kring fågelinfluensa

Fågelinfluensa har upptäckts på flera håll i Sverige. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Hälsa (TT)

Folkhälsomyndigheten ska nu öka sin övervakning kring fågelinfluensa och eventuell smitta hos människor.

Beslutet kommer efter att det upptäckts fågelinfluensa hos päls- och tamdjur i norra Europa samt flera fall bland fåglar i Sverige, rapporterar P4 Blekinge.

Både den europeiska smittskyddsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten gör nu extra analyser efter fågelinfluensa hos människor. Den som blir sjuk efter att ha varit i kontakt med fåglar uppmanas att uppsöka sjukvård och då uppge att man haft kontakt med fåglar.

Fakta

Det är ovanligt att människor smittas av fågelinfluensa och symtomen är olika beroende på vilken variant det handlar om. En del varianter har enbart orsakat mild sjukdom med exempelvis ögoninfektion (konjunktivit) och/eller övergående influensaliknande symtom, andra har orsakat allvarlig sjukdom med dödlig utgång.

I utbrott av fågelinfluensa har de svårast sjuka tidigt utvecklat lunginflammation och så småningom andningssvikt men symtom och komplikationer från många andra organ har varit vanliga. Det förekommer dock i vissa utbrott även fall med mildare symtom exempelvis ögoninflammation.