RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Så mycket dyrare har din midsommarkasse blivit

Ägg, sill och bröd har blivit rejält mycket dyrare. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Minns du hur det var innan matpriserna började rusa? En typisk matkasse för midsommarkalaset kostar nu flera hundralappar mer, enligt Matpriskollen.

– Tittar man bara på ett år så får man inte hela bilden, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Till midsommar köper vi ungefär samma saker – sill, lax, ägg, gräslök och gräddfil brukar stå på varje midsommarbuffé. Vanligtvis inga särskilt dyrbara varor.

Fast de senaste två åren har inte varit som vanligt. Matpriserna har rusat och när den oberoende sajten Matpriskollen plockar ihop en matkasse med varor för ett midsommarkalas för ett tiotal personer och jämför kostnaden med 2021 blir det tydligt hur stor prisökningen är.

Hela bilden

– Tittar man bara på ett år så får man inte hela bilden. Det handlar om mellan 18 och 20 procents prisökningar, säger Ulf Mazur.

Midsommarmaten får stå som en symbol för prisgaloppen som vi upplevt.

– Det här säger något om de prisökningar som varit.

En kasse med 20 olika varor som vi vanligtvis köper till midsommarfesten kostade 1 350 kronor 2021. Samma kasse går nu lös på över 1 650 kronor.

Laxen har ökat väldigt mycket i pris, vissa sorter över 40 procent.

Sill, som svensken ser som ett måste på midsommarbordet, har gått upp 25 procent jämfört med 2021.

Krympflation

Vissa typiska midsommarvaror, som jordgubbar och färskpotatis, kan variera mycket i pris, förklarar Ulf Mazur. Där är det också ofta extrapriser för att locka.

Men glassen till jordgubbarna har blivit rejält mycket dyrare. En del producenter har minskat förpackningarna, så kallad "krympflation", medan andra har slagit på ordentligt på priset. Det finns glasspaket som ökat 34 procent i pris jämfört med för två år sedan.

– Men vi ser nu att prisökningarna har stannat av. Vissa varor, som kyckling som vi äter mycket av, har till och med blivit billigare, säger Ulf Mazur.

Johanna Cederblad/TT

Kostnad för en kasse midsommarmat för tio personer. Bild: Johan Hallnäs

Fakta

Matpriserna började öka under 2021, men de riktigt stora höjningarna började våren 2022.

Matpriskollen har jämfört ordinariepriser för vanliga midsommarvaror 2021, 2022 och 2023.

En kasse midsommarmat för tio personer kostade runt 1 350 kronor 2021, 1 490 kronor för ett år sedan och drygt 1 650 kronor i år.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen