DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Konkurser plågar hotell och handel

I maj ökade antalet konkurser markant i vissa branscher. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen samt partihandeln nästan dubblerades i maj jämfört samma månad med förra året, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Inom hotell- och restaurangbranschen ökade antalet konkurser med 86 procent i jämförelsen. För partihandeln är siffran 90 procent. För byggindustrin var ökningen 28 procent.

"Liksom många förutspått är det tydligt att handeln och hotell- och restaurang också på längre sikt har drabbats av många av de negativa konsekvenserna då konsumenterna har behövt hålla hårdare i plånboken. Det är nu vi börjar se de mer ihållande effekterna av den ekonomiska krisen och vilka branscher som drabbas mer än andra", säger ekonom Johanna Blomé på UC i ett pressmeddelande.

Det totala antalet konkurser steg under maj med 24 procent, enligt den nya statistiken.

"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag. Tvärtom har konkurserna ökat markant inom de flesta större branscher under maj månad. Antalet nystartade bolag är också betydligt lägre än samma period i fjol. Det har varit en tuff vinter och vår, och för många innebär det en bägare som runnit över", konstaterar Johanna Blomé.