ENERGIPOLITIK

Iran: USA:s oljetanker togs efter kollision

USA hävdar att Iran har beslagtagit ett oljefartyg i Omanbukten Bild: Johan Hallnäs/TT

Iran (TT-AP)

USA uppger att Iran har beslagtagit ett oljefartyg i Omanbukten som är flaggat i Marshallöarna – och kräver att Iran omedelbart släpper fartyget.

Iran hävdar att beslaget beror på en kollision med ett iranskt fartyg.

"Irans agerande strider mot internationell lag och stör den regionala säkerheten och stabiliteten", uppger USA:s femte flotta, baserad i Bahrain, i ett uttalande.

Fartyget ska senast har varit i Kuwait och varit på väg mot Houston i Texas. Besättningen ska ha larmat om att Iran tog över fartyget, kallat Advantage Sweet, medan det fortfarande befann sig på internationellt vatten.

Irans flotta hävdar i sin tur att oljefartyget beslagtogs efter att det kolliderat med ett iranskt fartyg – och att två personer ur besättningen saknas och att flera skadats.

"Arméns flotta, genom domstolsbeslut, beslagtog det kränkande fartyget, som flydde med Marshallöarnas flagga, och dirigerade det till den islamiska republiken Irans kustvatten", enligt ett uttalande av den iranska flottan.

Advantage Sweet är, enligt den amerikanska marinen, det femte fartyget som beslagtagits av Iran de senaste två åren.

Iran har de senaste åren utfört flera attacker i eller i närheten av Hormuzsundet, där en stor del av världens olja transporteras. Attackerna började efter det att USA under president Donald Trump 2018 lämnade kärnenergiavtalet mellan Iran och flera stormakter.