FRAMTIDENS TRANSPORTER

Tågluffarkort för resor i Sverige lanseras

Ett tågluffarkort för obegränsat resande i Sverige lanseras i sommar. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Resor (TT)

Det ser ut att bli ännu en sommar på hemmaplan. Nu lanseras ett nytt tågluffarkort för resande i Sverige.

– Vi tror stenhårt på att Sverige kommer bli ett förstahandsval för väldigt, väldigt många en lång tid framåt, säger Anton Almqvist-Källén, presskommunikatör på SJ.

Sju, femton eller trettio dagar – så länge kommer du att kunna resa kors och tvärs med SJ:s nya tågbiljetter. Biljetterna kommer finnas för perioden 14 juni–15 augusti i år.

Kortet togs fram efter att först ha prövats på en grupp studenter. Projektet pågick under två års tid och breddades sedan för att passa alla åldrar.

– Vi har märkt på alla semesterforum och hur snacket går för hur man vill resa. Man vill dels resa med lägre klimatavtryck, men man vill också resa med tåg och upptäcka mer av Sverige, säger Anton Almqvist-Källén presskommunikatör på SJ.

Han tror att den inhemska turismen fortsätter att öka efter pandemin.

– Diskussionerna om hur man ska kunna resa klimatsmart kommer ju inte att minska.

SJ kommer att satsa på fler tåg och bättre anslutningar ut i Europa, men Almqvist-Källén tror också att det kommer att finnas en ökad efterfrågan på tågluff i Sverige.

SJ jobbar på en lösning för att kunna erbjuda resor till utländska destinationer, men den tekniska lösningen tar tid. Almqvist-Källén kan ännu inte säga vilka destinationer som ingår, men målet är att erbjuda resor till södra delarna av kontinenten.

Hanna Schück/TT

Fakta

Tågluffarkortet ska enligt SJ göra det lättare att semestra klimatsmart och upptäcka mer av Sverige i sommar.

Biljetten gäller för obegränsat resande under sju, femton eller trettio dagar och är giltig under perioden 14 juni–15 augusti, från Umeå till Malmö. Tidigare har den som velat resa runt i Sverige behövt boka enstaka resor.

Kortet har testats som ett pilotprojekt efter att idén uppkom under en workshop med studenter där deltagarna fick önska vad de saknade hos SJ. Nytt för den officiella lanseringen är tågluffarkortet för en veckas resa.

Biljetterna blir tillgängliga för bokning den 31 maj.

Källa: SJ