BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Larmet: Nya varor stjäls när dyrt kött läggs undan

Hårdost är en av de varor som blivit mer stöldbegärliga på senare tid, enligt Per Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna. Arkivbild. Bild: Maja Suslin / TT

Butiksstölderna ökar när priserna skenar, inte bara av kött. Nu försvinner även lax, kaffe och ost. Tjuvarna riktar in sig på andra varor när dyrt kött nu läggs undan, enligt Pär Bygdeson på Livsmedelshandlarna.

– Det man inte tog förut tar man nu, när det man tog förut inte längre finns framme, säger Bygdeson, vd på branschorganisationen Livsmedelshandlarna.

Livsmedelshandlarna har larmat om att köttstölderna ökat kraftigt det senaste halvåret och framför allt efter nyår. Utvecklingen har fått många butiker att vidta åtgärder, bland annat att placera köttet bakom disk eller att minska mängden kött som ligger ute i hyllorna.

En ny enkät från branschorganisationen som omkring 400 butiker har besvarat visar att omkring 75 procent har gjort förändringar i köttavdelningen. Detta har lett till att det kött som fortsatt ligger framme i stället stjäls, säger Pär Bygdeson.

– Signalerna nu är att det i stället är enklare köttbitar, som fransyska och rostbiff och sådana saker.

Nya saker stjäls

I enkäten, som ännu inte publicerats, kommer även signaler om att fler typer av produkter nu stjäls.

– När vi satte ihop enkäten var det kött som var frågan. Men det som dyker upp i fritextsvaren är att man nu även pratar om lax, kaffe och ostar. Så det har breddats.

En stor del av stölderna genomförs av kriminella som sedan säljer varorna vidare, och Pär Bygdeson menar att tjuvarna letar efter varor av stort värde på liten volym.

– Lagrad hårdost till exempel. Även lax då, speciellt rökt eller gravad lax som ligger skivad.

Det som skapar stora ekonomiska problem för butikerna är inte stölder av enskilda varor, utan det är exempelvis när personer lastar en hel barnvagn full med kaffepaket.

– Kaffe är också tacksamt att sälja vidare. Det kan hamna hos mindre nogräknade butiker eller säljas via Facebook marketplace, som inte övervakar vad som säljs. Det är ofta en hälerimarknad.

Jobba mot andrahandsmarknad

Utöver åtgärder i butikerna måste man jobba mot andrahandsmarknaden, understryker Pär Bygdeson. Det kan bland annat göras genom livsmedelskontroller av kött på företag – där den som inte kan bevisa spårbarheten kan få betala vite.

– Även om man inte stoppar själva stöldögonblicket gör du det betydligt mindre intressant att ta hand om det och det blir kostsamt på ett annat sätt.

Marc Skogelin/TT

Fakta

Stölderna i livsmedelsaffärerna har ökat i samband med de stigande priserna. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) steg livsmedelspriserna med 20,95 procent mellan februari i år och februari i fjol. Jämfört med januari steg livsmedelspriserna med 2,74 procent.

Största prisökningarna på ett år:

Purjolök + 79,5 procent

Blomkål + 72,2 procent

Paprika + 54,1 procent

Honungsmelon + 51,4 procent

Socker + 48,1 procent

Smör: + 39,4 procent

Gräddfil och creme fraiche: + 38,4 procent

Källa: SCB