DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Pensionsmyndigheten: Ingen större fara

Analyschefen på Pensionsmyndigheten, Ola Settergren, säger att hittills påverkas inte det allmänna pensionssystemet i Sverige av turbulensen i USA. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Efter det att två amerikanska banker kollapsat och tagits i kontroll av tillsynsmyndigheter riskerar pensionsjätten Alecta att förlora mångmiljardbelopp.

Pensionsmyndigheten bedömer att svenska pensionssparare inte påverkas.

– Om det här bara avser de här bankerna är det inget som påverkar svenska pensionssparare i det allmänna pensionssystemet, med mindre än om man innehar andelar i fonder i de här bankerna, och det finns säkert sådana fonder i premiepensionssystemet. Men det är en helt marginell påverkan, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Ole Settergren understryker att det allmänna pensionssystemet inte påverkas av turbulensen i USA.

– Det är ingen större fara med anledning av det här. För det allmänna pensionssystemet är det ingen påverkan alls, säger han.

Hans bedömning bygger på att det inte blir någon slags turbulens, och en allmän nedgång av priserna på kapitalmarknaden. I sådana fall är det framför allt premiepensionen som skulle påverkas.

En tredje amerikansk bank där Alecta är storägare upplever tumult. Den amerikanska nischbanken First Republic Bank rasade över 50 procent i Wall Streets förhandel på måndagen.

Joakim Hugert Lundberg/TT