KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Solparker allt vanligare i Sverige

Genrebild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Solelparker har blivit allt vanligare i Sverige de senaste åren. Det finns idag närmare 30 solelparker i Sverige, skriver Solenerginyheter.

Solelparker som funnits i Sverige sedan 10 år tillbaka har blivit allt vanligare de senaste åren. Det finns idag närmare 30 solelparker i Sverige, enligt Solenerginyheter.

Solel kan, skriver sajten, byggas ut snabbare än andra kraftslag vilket gör det möjligt att med storskaliga anläggningar som solelparker snabbt utgöra ett stort bidrag till elförsörjningen.

Svea Solar som byggt ett 20-tal solparker tidigare är nu i färd med att bygga två nya solelparker i Nyköping och Sölvesborg. När dessa är klara kommer de att bli Sveriges största solcellsanläggningar och tillsammans ha en installerad effekt på cirka 40 megawatt.

– Solparkerna byggs i de två elområden som har som allra högst efterfrågan, där priserna är som högst. Sol kan byggas ut snabbt och med parkerna får vi skala på solenergin, det är precis vad som behövs idag, säger Pieter Godderis, som är chef för solparker på Svea Solar.

Solenerginyheter: Solenergiparker kan snabbt bidra till elförsörjningen