DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Fler länder förbjuder Tiktok för statsanställda

Statsanställda i Kanada får inte längre ha Tiktok på jobbmobilen. Arkivbild. Bild: Sean Kilpatrick/AP/TT

Kanada är näst på tur att av säkerhetsskäl bannlysa den kinesiska appen Tiktok för statsanställda. I USA måste anställda vid federala myndigheter ha raderat appen inom en månad, meddelar Vita huset.

Kanada meddelade på måndagen att Tiktok förbjuds på alla arbetstelefoner hos statsanställda, då appen "utgör en oacceptabel risk för integritet och säkerhet".

Appen kommer att tas bort från telefonerna under tisdagen och den federala regeringen ska blockera möjligheten att ladda ner den.

Medan riskerna att använda appen är uppenbara finns inga bevis för att myndighetsinformation har äventyrats, enligt de kanadensiska myndigheterna.

Oro i väst

Tiktok, vars moderbolag är kinesiska Bytedance, har mött en ökad oro i väst de senaste månaderna.

På måndagen meddelade Vita huset att statsanställda i USA har 30 dagar på sig att radera appen. I fjol antogs lagen som förbjuder appen på enheter som används av anställda hos federala myndigheter, och vissa politiker försöker få till stånd ett förbud för appen i hela USA.

I förra veckan meddelade också EU-kommissionen att appen förbjuds hos de anställda och att den ska vara raderad senast den 15 mars.

Även i Sverige har personal på regeringskansliet uppmanats att radera Tiktok.

Kommer över data

Tiktok erkände i november att vissa av företagets anställda i Kina kan komma över data från användare, men hävdar att kinesiska staten inte har någon som helst tillgång till informationen.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att förbudet för statsanställda kan hjälpa kanadensare att fatta egna beslut gällande datasäkerheten.

– Jag misstänker att när regeringen tar det betydande steget att berätta för alla federala anställda att de inte längre kan använda Tiktok på sina arbetstelefoner så kommer många kanadensare, från företag till privatpersoner, att reflektera över säkerheten för sin egen data och kanske göra egna val.