DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Elbilsutvecklare varslar nästan all personal

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) i Trollhättan varslar nästan alla anställda om uppsägning. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Trollhättan-baserade elbilsutvecklaren Nevs varslar majoriteten av företagets knappt 350 anställda om uppsägning, rapporterar TTELA.

Samtidigt stoppas all utveckling och produktion.

Personalen fick informationen vid lunchtid på torsdagen.

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) skapades när affärsmannen Kai Johan Jiang köpte huvuddelen av Saab Automobiles konkursbo 2012.

Den nuvarande ägaren, kinesiska Evergrande Group som tog över bolaget 2019, har dock sedan en tid stora finansiella problem.

Nu läggs bolagets verksamhet på is.

"Det är med stor sorg som vi i dag informerar om att Nevs går in i viloläge, vilket innebär att vi kommer att tvingas dra ner på alla kostnader och genomlida uppsägningar inom alla delar av företaget", säger vd:n Nina Selander i ett uttalande på Nevs hemsida.

Förhandlingar pågår

Varslet berör enligt Nevs 320 av de cirka 340 anställda. Beslutet fattas för att undvika konkurs, meddelar bolaget.

Enligt Nevs har förhandlingar med de respektive fackförbunden påbörjats.

Redan 2021 varslades knappt 300 anställda på Nevs, nu har företaget lagt ett nytt stort varsel, vilket TTELA var först med att rapportera om.

Bytte vd

Varslet kommer sedan den förre vd:n Stefan Tilk i förra veckan byttes ut mot HR-chefen Nina Selander.

– Jag kommer aldrig ge upp tron på Nevs. Men vi är i en otroligt tuff bransch, och vi kämpar som alla andra, sade hon till TTELA i tisdags.

Det har tidigare i år rapporterats om att Evergrande är på väg att sälja Nevs till nya ägare.

Varselförhandlingarna hösten 2021 slutade med att personalstyrkan minskades med 289 personer från dåvarande cirka 650 anställda.