Därför dröjer elstödet - "borde gå snabbare"

Elstödet tar två-tre dagar för Försäkringskassan att betala ut. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Med Swish för vi över pengar på mindre än en sekund.

För elstödet tar det tre dagar innan det hamnar på kontot.

– Det här är processer som vi inte går in i detalj och beskriver, säger Fredrik Falk på Försäkringskassan.

På måndagen påbörjade Försäkringskassan utbetalningen av elstödet, som går via Swedbank.

Beskedet är att det kommer att ta två till tre bankdagar innan pengarna hamnar på elkundernas konton.

Fristående ekonomen Claes Hemberg menar att det hade kunnat gå mycket snabbare.

– Idag talar man om banknanosekunder, samma sekund som jag trycker på knappen är pengarna framme på mottagarens konto. I vår Swish-ekonomi borde det här inte behöva ta tre dagar, min starka bedömning är att utbetalningarna borde kunna göras snabbare, säger han.

Vill inte ge detaljer

Att det tar flera dagar för pengarna att nå folks konton beror enligt Fredrik Falk, verksamhetschef på Försäkringskassan, på olika interna kontroller och avstämningar som ska garantera att allt blir korrekt.

– Det är ett antal moment i det här som gör att vi har det här tidsperspektivet, mer än så vill jag inte gå in på det, det här är processer som vi inte går in i detalj och beskriver, säger han.

Swedbank har fått uppdraget att hantera själva utbetalningarna. Det betyder att Försäkringskassan skickar pengar till Swedbank, som i sin tur för över dem till elkundernas konton.

Även Swedbank utför vissa kontroller. Bolagets presskommunikatör Hannes Mård vill understryka att banken inte tjänar några pengar på räntor på de 17 miljarder kronorna, utan att pengarna lämnar banken samma dag som de kommer in

– Det har varit lite prat om att vi skulle sitta på pengarna, så är inte fallet, utan vi följer ramavtalsförfarandet som innebär att vi inte har någon float som ger intäkter, säger han.

Float innebär att pengarna flyter omkring i systemet och kan generera ränteintäkter för bankerna.

Däremot betyder det inte att Swedbank går lottlösa ur affären. Försäkringskassan betalar banken per transaktion, men hur mycket det rör sig om kommunicerar Försäkringskassan inte enligt Fredrik Falk.

Förvaltas av Riksgälden

Så om pengarna inte är hos Swedbank i nuläget, var finns de då? Svaret är enligt Riksgälden att de inte finns som en specifikt avsatt påse pengar, utan de fixas fram i takt med att Försäkringskassan gör sina överföringar till Swedbank.

– Eftersom pengarna kommer från Svenska Kraftnät, som är en statlig myndighet, har de gått in i förvaltningen av statens pengar som Riksgälden förvaltar. De kan lika gärna ha gått till något annat, det är inget konstigt, säger Åsa Elm, presschef på Riksgälden.

När överföringen från Försäkringskassan sker ser Riksgälden till att det inte plötsligt är 17 miljarder kronor minus på myndighetens konto.

– Nu ligger pengarna hos statens centralkonto i Riksbanken, men de kan lika gärna vara placerade någonstans. I grunden sker det här på samma sätt som alla andra statliga utbetalningar, det som skiljer det åt är storleken, säger Åsa Elm.

Johanna Ekström/TT

Fakta

Utbetalningarna av elstödet sker inom ramen för det som kallas statens betalningsmodell.

Den sköts av Riksgälden som upphandlar ramavtal med bankerna, via vilka myndigheterna sedan får göra utbetalningar.

Riksgälden ser till att alla myndigheters in- och utbetalningar varje dag kvittas mot varandra.

Det gäller allt från elstöd till till barnbidrag, socialbidrag och studiemedel.

Källa: Riksgälden