Antalet anmälda brott minskade förra året

Anmälningar av brott minskade förra året enligt Brås preliminära statistik. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Brott (TT)

Förra året anmäldes runt 1,44 miljoner brott, enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) preliminära statistik. Det är en minskning med två procent jämfört med året innan och andra året i rad som antalet anmälda brott minskar.

Totalt sett har dock anmälningarna ökat med tre procent, jämfört med för tio år sedan. Fram till år 2020 ökade anmälningarna för att sedan börja sjunka. Nu ligger antalet på ungefär samma nivå som 2014.

Bland annat minskade anmälningarna om sexuellt ofredande med 9 procent och antalet våldtäkter med 1 procent. Däremot ökade antalet anmälda fall av misshandel med 2 procent.

Runt 195 500 bedrägeribrott anmäldes, vilket är på samma nivå som 2021. Där har dock antalet ökat med 33 procent, sett ur ett tioårsperspektiv.

"Bedrägerier genom social manipulation har ökat, medan andra typer av bedrägerier har minskat", säger Stina Söderman, statistiker vid Brå, i ett pressmeddelande.

"Bedrägeri genom social manipulation är en typ av bedrägeri där någon tar kontakt med en person och förmår den, genom att utnyttja en förtroenderelation, att göra något som syftar till att ge gärningspersonen ekonomisk vinning", fortsätter hon.

En stor del, 62 procent, av den typen av anmälda bedrägerier riktar sig mot äldre.