ELKRISEN

Chocknota för el – universitet tar smällen

Max IV-laboratoriet, en av Sveriges hittills största forskningsanläggningar, riskerar en elnota på 70 miljoner kronor 2023. Arkivbild. Bild: Björn Lindgren/TT

Forskning (TT)

En elnota på 70 miljoner kronor är vad som väntar forskningsanläggningen Max IV i Lund, om prognosen för 2023 stämmer. Styrelseordföranden Peter Honeth har tidigare varnat för att anläggningen kan tvingas stänga, men Lunds universitet har bestämt sig för att se till att det inte blir så, rapporterar tidningen Universitetsläraren.

Universitetet godkänner ett budgeterat underskott för Max IV på 100 miljoner kronor under 2023. Utöver de höga elpriserna är det även den stigande räntan som bidrar till det befarade underskottet.

– Vi tycker att det är viktigt att de kan känna sig trygga med att de ska hålla verksamheten öppen och tillgänglig för användare från hela landet. Så fort man börjar spara så slår det igenom oproportionerligt mycket, man minskar tillgängligheten för användare, säger universitetsrektor Erik Renström till Sydsvenskan.

Han anser att det skulle vara destruktivt att kräva en stenhård budgetdisciplin i det osäkra läge som råder. Om det höga kostnadsläget håller i sig länge tycker rektorn att staten ska skjuta till mer pengar, eftersom Max IV är en nationell angelägenhet.

Max IV är en synkrotronljuskälla och alla sådana anläggningar är stora konsumenter av el. Anläggningen fungerar som ett slags mikroskop, men med en ljuskälla som har en mycket hög energi och en intensiv stråle. De korta våglängderna i synkrotronljuset gör att man kan se detaljer som annars är omöjliga att se.