DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Lyxvaror trotsar krisen

Trots den ekonomiska osäkerheten fortsätter försäljningen av lyxmärkesvaror att öka. Arkivbild Bild: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Ekonomi (TT)

Samtidigt som modeindustrin står inför ett utmanande år förväntas försäljningen av lyxvarumärken växa med 5–10 procent nästa år. Den som har pengar fortsätter att shoppa som vanligt, visar en ny rapport.

Modeindustrin återhämtade sig fint efter pandemin. Under 2021 ökade omsättningen med 21 procent jämfört med året innan och tillväxten fortsatte under första halvan i år.

För kommande år ser prognosen dock betydligt dystrare ut enligt den årliga rapporten ”The state of fashion 2023”, som tagits fram av den globala branschorganisationen Business of fashion och managementkonsultföretaget McKinsey.

Kriget i Ukraina, inflationen och problem med leveranskedjor gör att mer än hälften av de globala cheferna inom modeindustrin (56 procent) tror att situationen kommer att förvärras nästa år.

Men det finns undantag – lyxsegmentet väntas växa med mellan fem och tio procent.

– Det kan låta märkligt, men vi ser en stark polarisering i marknaden. De som har sämre ställt drabbas mycket hårdare när räntorna, energipriserna och matpriserna går upp, medan den köpgrupp som är mindre drabbad av den ekonomiska krisen kommer att fortsätta shoppa ungefär som vanligt, säger Rickard Vallöf, konsult och partner på McKinsey.

Inte priskänsliga

Att lyxbolagen ofta går bra i dåliga tider, både sett till försäljning och aktiekurser, bekräftas av Kim Hansson, fondförvaltare på Lucy Global Fund som fokuserar på premium- och livsstilsbolag med attraktionskraftiga varumärken.

– Lyxsegmentet går bättre för att deras kunder inte är priskänsliga. Även lågprissegmentet går bra för att många som normalt handlar i mellanprisklassen går ner till billigare produkter. De som drabbas hårdast är de som ligger i mitten, säger hon.

Statistik från årets första nio månader visar att lyxbolagen gått betydligt bättre än "fastfashion"-företagen som inte sällan har fått se sina produkter fastna i en container i Shanghai eller på annat sätt drabbats av problem i leverantörskedjorna.

– Så kallad "formal ware", festkläder och lite snyggare kontorskläder går bra. Fler är tillbaka på kontoret nu och åker man inte in varje dag så gör man det några gånger i veckan, och då blir det viktigt att klä upp sig, säger Kim Hansson.

TT: Kan det här att innebära att företag kommer att försöka ställa om sin produktion?

– Eventuellt kommer några bolag i mellansegmentet försöka anpassa sitt beteende, men att bygga upp ett starkt lyxvarumärke tar många, många år och är kostsamt både i marknadsföring och i tillverkning av högkvalitativa produkter, svarar hon.

Överger Kina

Det osäkra ekonomiska läget i världen gör enligt rapporten att många företag ser över sin geografiska närvaro och väljer att fokusera mindre på Kina och och ser på nya tillväxtmarknader så som Mellanöstern och USA.

– Kina har varit en möjlighet för många varumärken under en längre tid, men de fortsatt strikta coronarestriktionerna där människor inte kan vara ute och shoppa gör det till en tuff marknad, säger Rickard Vallöf.

Samma slutsats dras av Kim Hansson som också lägger till:

– Kina har gått bra för lyxbolagen och kinesiska turister har även haft en viss påverkan på att det gått bättre än väntat för dem på den europeiska marknaden, säger hon.

Nio av tio chefer uppger att Mellanöstern ses som den mest lovande marknaden under 2023. Lyxmarknaden i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) väntas generera försäljningar till ett värde av 11 miljarder amerikanska dollar nästa år.

– Dubai speciellt har satsat på att bli ett modecentrum, där har alla de stora lyxbolagen flagship-stores. Och det går bra tack vare att både oljepriset och dollarn har gått upp, säger Kim Hansson.

Hälften av cheferna uppger också att de planerar att utöka sin närvaro i USA där detaljhandeln som helhet i år verkar vara på väg mot sitt bästa resultat på nästan två decennier.

Kristina Erkenborn/TT