DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Skatteverket kräver omtag mot läxhjälpsfusket

Skatteverket vill se lagändringar för at tkomma åt läxhjälpsfusket. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Skola (TT)

Skatteverket vill få nya verktyg för att komma åt bidragsfusket bland ideella föreningar som erbjuder läxhjälp, rapporterar DN.

– Trots att vi upptäcker stora brister kan vi på grund av sekretessreglerna inte agera, säger samordnaren Susanne Howard.

Förra året genomförde Skolverket en granskning av 30 ideella föreningar och upptäckte att 23 av dem hade så allvarliga brister att man krävde tillbaka totalt över fem miljoner kronor från dem. Tre av organisationerna polisanmäldes.

I en egen granskning beskrev Skatteverket risken för att bidragsintäkter används till privata levnadskostnader som "överhängande". Men Skolverket får inte underrättas om sådana misstankar, då myndigheten inte omfattas av bidragsbrottslagen.

Därför föreslår Skatteverket flera lagändringar.

Bland annat vill myndigheten att ideella föreningar med stora bidragsintäkter ska omfattas av bokföringslagen, att bidragsbrottslagen utvidgas så att sekretessen inte stoppar Skatteverket från att larma och att det införs ett företrädarregister.

Även Skolverket föreslår ändringar, som att bidraget borde betalas ut till huvudmannen i respektive område.

– De är bäst lämpade att reda ut vilka elever som behöver insatsen och vilka lokala organisationer som kan erbjuda bäst läxhjälp, säger Jonas Krantz, avdelningschef vid Skolverket, till DN.