ELKRISEN

Omstridd elledning till Tyskland pausas men skrotas inte

Bild: Johan Nilsson/TT

Upphandlingen av Hansa Powerbridge, en ny elförbindelse mellan Sverige och Tyskland, avbryts.

Svenska Kraftnät planerar sedan flera år tillbaka att tillsammans med det tyska stamnätbolaget 50Hertz att bygga en ny stor elförbindelse mellan Skåne och norra Tyskland. Projektet, Hansa Powerbridge, är en likströmsförbindelse med effekt på 700 megawatt, vilket alltså nästan motsvarar kraften i ett mindre kärnkraftverk eller motsvarande drygt två SMR-reaktorer.

Nu har dock bolagen beslutat att avbryta den pågående upphandlingen.

”Det handlar i huvudsak om utmaningar i det befintliga elnätet och att ta höjd till den snabba teknikutvecklingen”, säger Daniel Gustafsson, chef för avdelningen Kraftsystem på Svenska kraftnät till Dagens Industri.

Projektet beräknas bli två år försenat men skrotas inte helt. Målet är att starta en ny upphandling i början av 2024 och ta kabeln i drift 2028/2029.

I Tidöavtalet står det följande: ”Utbyggnaden av exporterande elkablar, exempelvis Hansa Powerbridge, bör pausas till dess att prisdifferenserna mellan prisområdena minskat betydligt. Målet ska vara att skapa en bättre balans mellan elproduktion och elanvändning i olika delar av Sverige, för att därmed ge förutsättningar till stabilare och lägre elpriser så att Sverige på sikt och efter utredning kan bli ett samlat elprisområde.”

Dagens Industri: ”Omstridda mångmiljardprojektet flera år försenat”