RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Räntan i fokus under veckan som kommer

Amerikanska Federal Reserves räntebesked kommer på onsdag. Arkivbild. Bild: Mary Altaffer/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Det blir ränta på ränta under veckan som kommer. Centralbankerna i Australien, Norge, USA och Storbritannien ska berätta hur det blir med styrräntan framöver.

Den amerikanska centralbanken Fed ger besked på onsdag. Det är det viktigaste beskedet, hur det går i USA får stor återverkan även på andra länder.

Storbritanniens Bank of Englands beslut kommer på torsdag.

De flesta väntar sig en kraftig räntehöjning på 75 punkter från båda, det finns ett behov av att visa stor beslutsamhet i att bekämpa inflationen, enligt bedömare.

Fast det finns också risker med ännu en så kallad trippelhöjning, ekonomin kan gå in i recession när räntan stiger så snabbt och mycket.

I Storbritannien har antagligen Bank of England det särskilt jobbigt med beslutet, enligt experterna. Där har den ekonomiska turbulensen då den förre premiärministern Liz Truss föreslog stora skattesänkningar ännu inte lagt sig.

Men räntorna kommer att fortsätta stiga, det är experterna överens om. Enligt Bloombergs sammanställning av enkäter kommer den amerikanska räntan att ligga på 5 procent i mars. I Storbritannien kan den bli lägre, 4 procent.