RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Polen plågas då inflationen inte bekämpas

Mindre pengar för polackerna att handla för på exempelvis Jablkowski Brothers varuhus i Warszawa i Polen. Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Det är inte bara Storbritannien som får känna på hur det blir stormigt då inflationen inte bekämpas. Polackerna tyngs svårt av inflation och kaos på finansmarknaden.

Polen plågas av hög inflation, 17,2 procent i årstakt i september.

Men investerarna flyr nu Polen hals över huvud. Obligationsmarknaden rasar, och under fredagen accelererade kaoset. Förlusterna är till och med större än i Storbritannien då den förra premiärministern Liz Truss ville sänka skatterna.

Den tioåriga marknadsräntan steg med 39 punkter på fredagen till 9,01 procent. Under september steg den 2,8 procentenheter.

Den polska börsen har fallit med 38 procent i år, och den polska valutan zlotyn har försvagats med 4 procent gentemot euron och 17 procent gentemot dollarn.

Bakom kaoset ligger den polska centralbankens överraskande beslut att inte röra sin styrränta, trots den höga inflationen. Det har chockat marknaden. Polen har ökat sina offentliga utgifter under senare tid, bland annat för energisubventioner och social hjälp.