BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Norrland riskerar bli bedragarnas nya paradis

STOCKHOLM 2015-08-19En bluffaktura bestridesFoto: Daniella Backlund / SvD / TT / kod 30585** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) ** Bild: Daniella backlund/SvD/TT

Den gröna omställning som sker i Norrland ökar risken för bedrägerier, säger Louise Brown, konsult i finansiell riskhantering på FCG till Di.

I norra Sverige sker stora investeringar i den gröna omställningen och där staten ofta föreslås vara garant. Investeringar, tidspress och personalbrist kan bädda för kriminalitet, varnar Louise Brown.

– Det ska gå rasande fort samtidigt som det råder brist på arbetskraft. Det öppnar möjligheter för bluffbolag och finansiell brottslighet om det inte hanteras korrekt, med noggranna kontroller och uppföljning. Vi har redan sett exempel på att det förekommer, säger hon till Di.

Sverige har blivit ett rätt tacksamt mål för kriminella, menar hon.

– För att vi som samhälle ska lyckas vända utvecklingen, behövs både bättre samverkan mellan myndigheter och med den finansiella sektorn, och en ökad kunskap om hur den organiserade brottsligheten fungerar, säger hon till tidningen.

Di: Norrland - bedragarnas nya paradis