RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Räkna med ännu högre matpriser

Icas vd Per Strömberg. Arkivbild. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Räkna med ännu högre matpriser i höst. Den bedömningen gör Icas vd Per Strömberg. Som konsekvens samlas nu kunderna i allt större utsträckning kring lågprishyllorna.

Numera avnoterade från Stockholmsbörsen fortsätter att Ica-koncernen att redovisa kvartalssiffror. De senaste tre månaderna sammanfattas som väldigt utmanande, inte bara för kunder som brottas med stigande priser på matvaror utan även för Ica.

– Det är en extrem situation som vi ser och som eldats på väldigt mycket av kriget i Ukraina när vi nu har en väldigt hög matinflation. Många beteenden som vi nu får påminner om vad vi kan se under en lågkonjunktur, säger vd:n Per Strömberg till TT.

Räkna med hög matinflation

Matprisinflationen uppgick under kvartalet till 8,9 procent konstaterar han och varnar nu för att konsumenter ännu inte sett effekterna fullt ut ännu.

– Vi får räkna med en fortsatt hög matinflation i år och säkert nästa år.

TT: Men ska konsumenter räkna med ännu högre matpriser?

– Vår bedömning är att de kommer fortsätta upp något men det är svårt som alltid att ge en långsiktig prognos. Det beror på utvecklingen i Ukraina, det beror på hur skördarna kommer att komma in, det är väldigt många faktorer som spelar in men det är rimligt att tro att matinflationen på helårsbasis kommer att hamna på tio procent eller över.

Effekten av detta syns nu också i varukorgarna hos Ica:s kunder. Dyrare och mer exklusiva varumärken väljs delvis bort för billigare alternativ samtidigt som man ser ut allt fler flockas vid hyllan för kampanjvaror.

– Det är ganska små rörelser totalt sett men det vi sett är att man i någon större utsträckning valt varor på kampanj och att man köper en ökad andel egna märkesvaror, i vårt fall att man handlar Ica:s egna varumärke, säger Strömberg.

Ökad rörelsevinst

För Ica gav nu kvartalet visserligen en såväl ökad rörelsevinst med 5,9 procent som intäktsökning (6,7 procent), rörelsemarginalen sjönk dock samtidigt från 4,5 till 4,4 procent där man ser en pågående utmaning i form av prisökningar från multinationella livsmedelsbolag.

– Många av de här spelarna, som är en stor del av vår leverantörsbas, har en extremt stor lönsamhet. Det är oerhört viktigt för oss att säkra att vi får bra inköpspriser och det är väldigt tuffa förhandlingar.

TT: Skulle du säga att dessa utnyttjar den pågående situationen och höjer mer än vad som är rimligt?

– Det jag säger är att det är viktigt att vi ser igenom de höjningar man vill få igenom.

Tobias Österberg/TT

Fakta

Rörelsevinsten, exklusive jämförelsestörande poster, steg för hela koncernen under andra kvartalet med 5,9 procent till 1 531 miljoner kronor, medan intäkterna ökade med 6,7 procent till 34 578 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol.

Rörelsemarginalen, exklusive engångsposter, sjönk från 4,5 till 4,4 procent.

Apoteket Hjärtat som ingår i Ica-Gruppen redovisar en stigande nettoomsättning, 8,1 procent.

Källa: Bolagsrapporten.