Flera värmerekord i extremhettans Europa

Turister vid Buckingham Palace i London under måndagen. Bild: Matt Dunham/AP/TT

Europa (TT-AP-AFP)

Storbritannien förbereder sig för en tisdag med temperaturer på upp till 42 grader när extremhettan fortsatt håller stora delar av Europa i sitt grepp.

Redan på måndagen uppmättes värmerekord i Wales med 37,1 grader och i grevskapet Suffolk med 38,1 grader – strax under det rekord för hela Storbritannien på 38,7 grader från 2019 som alltså väntas ryka under tisdagen.

"Röd" varning för extremhetta, med fara för människoliv, råder i ett område som sträcker sig mellan London, Manchester och York. Myndigheterna avråder från tågresor i området då störningar väntas i trafiken.

Under måndagen såg sig vissa skolor tvungna att hålla stängt med anledning av värmen, och på Lutons flygplats norr om London stoppades flygtrafiken sedan värmen lett till skador på landningsbanan.

Vattenleverantörer i södra och östra England larmar om risk för vattenbrist i spåren av det ökade användandet, rapporterar BBC.

Även Frankrike noterade flera värmerekord under måndagen. I staden Brest vid Atlantkusten uppmättes 39,3, flera grader högre än den tidigare rekordnoteringen. Nytt rekord sattes även i Saint-Brieuc med 39,5 grader och i Nantes där kvicksilvret steg till 42 grader.

I extremhettans spår rasar även flera förödande bränder i främst Sydeuropa.