DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Knappt hälften av de arbetslösa får a-kassa

Arbetsförmedlingen i centrala Malmö. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Färre än hälften av de inskrivna på Arbetsförmedlingen får ersättning i form av a-kassa, enligt en sammanställning från Akademikernas a-kassa.

2021 fick endast 46 procent av de möjliga ersättningstagarna – det vill säga öppet arbetslösa, deltidsarbetslösa eller tillfälligt timanställda – a-kassa. Ofta handlar det om att de arbetslösa inte uppfyller kraven.

"Det är många av de som är arbetslösa på Arbetsförmedlingen som inte kan få a-kassa, de uppfyller helt enkelt inte villkoren och det vanligaste är att man inte har arbetat i tillräckligt stor omfattning innan man blev arbetslös", säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa i ett pressmeddelande.

För att kunna få ersättning från a-kassan behöver man bland annat ha arbetat minst 60 timmar i månaden i minst 6 månader och stå till arbetsmarknadens förfogande. För att få inkomstbaserad ersättning behöver man också vara medlem i en a-kassa.

Sammanställningen visar också att många arbetslösa söker ekonomisk hjälp från sin kommun. Av de som fick försörjningsstöd 2020 var arbetslöshet skälet i hälften av fallen.